TRANSWORK
pogledaj cijelu ilustraciju
»Vjesnik«
5. veljače 1986.

U utorak, 14. 12. 2017. u 13 sati Tomislav Medak održat će izlaganje "Tehnološke promjene i kriza društva rada"

U sklopu ciklusa Tribina IEF-a i projekta HRZZ-a "Transformacija rada u posttranzicijskoj Hrvatskoj" (TRANSWORK) Tomislav Medak održat će izlaganje "Tehnološke promjene i kriza društva rada".

Harry Braverman u znamenitoj studiji “Rad i monopolistički kapital - degradacija rada u dvadesetom stoljeću” poglavlje o znanosti i mehanizaciji zaključuje riječima: “Ključna inovacija neće se pronaći u... bilo kojem proizvodu tih znanosti-tehnologija, već u preobražaju same znanosti u kapital.” Iako je razvoj tehnologija proces uvjetovan mnoštvom faktora, njegov društveni karakter zakriven je dominantnom dogmom koja pretpostavlja da je inovacijski proces spontan i neizbježan i da ga je najbolje prepustiti nevidljivoj ruci tržišta. U svom izlaganju pokazat ću kako predviđanja o posljedicama nadolazeće automatizacije (primjerice, prema Freyu i Osborneu čak pola radnih mjesta u SAD-u postat će u vrlo skoro vrijeme zamjenjivima), predviđajući masovnu nezaposlenost koja će nas po sili stvari uvesti u društvo u kojem zaposlenje više nije preduvjet društvene integracije, prikriva opću tendenciju tehnološkog razvoja pod kapitalizmom: restrukturiranje odnosa kapital-rad. Polazeći od razmatranja duge povijesti primjene metoda namijenjenih povećanju produktivnosti i posljedica koje je proces tehnološke promjene imao na sastav radne snage i globalnu podjelu rada, predložit ću oprez prema takvim fatalnim predviđanjima. Dok kapital njima projicira svoj željeni razvoj, rad bi svoje napore trebao uložiti protiv uzimanja takvog razvoja zdravo za gotovo. Stoga ću ukazati kako je “ludističko” remećenje neupitnog procesa tehnološke inovacije bilo i ostalo ključnim elementom u repolitizaciji budućeg tehnološkog i socio-ekonomskog razvoja.

TOMISLAV MEDAK je član organizacijskog i uredničkog tima koji vodi teorijski program u zagrebačkom Multimedijalnom institutu/MAMA. Digitalni je knjižničar projekta Javna knjižnica/ Memory of the World koji organizira aktivnosti digitalizacije i dijeljenja znanja u formi knjiga, časopisa i arhiva. Umjetnički djeluje u teatarskom kolektivu BADco. Istraživački se bavi političkom ekonomijom tehnologija i medija, intelektualnim vlasništvom i nejednakostima u ekonomiji znanja.

Plakat

Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… (Saznajte više:)

OK.