TRANSWORK
pogledaj cijelu ilustraciju
»Vjesnik«
5. veljače 1986.

Slavonski Brod, Županja, Vinkovci, Baranjsko Petrovo selo, Aljmaš, Požega, Kutjevo, Vukovar, Ilok (2. – 5. ožujka 2019.)

Istraživači: Joško Ćaleta i Ines Prica

Zadatak terenskog istraživanja koje se proteglo na više lokaliteta  (Slavonski Brod, Županja, Vinkovci, Baranjsko Petrovo selo, Aljmaš, Požega, Kutjevo, Vukovar, Ilok), bio je višestruk: 1) na sintetičkoj razini, a s obzirom na završni karakter terenskih istraživanja ove regije, reflektirati i empirijski obuhvatiti sadržaj koji se veže uz okvir opće percepcije regije, pogotovo problem iseljavanja i društveno-egzistencijalne amortizacije odlaska radno sposobnog stanovništva, 2) steći uvid u distributivnost i lokalno upravljanje sredstvima državnog ulaganja u različite projekte (obnovu gradskih jezgri, izgradnju muzeja, financiranje udruga, itd.), uključujući položaj stalno zaposlenih djelatnika, 3) identificirati karakter nekih uspješnih proizvodnih djelatnosti koje zapošljavaju lokalne stanovnike (poput vinarstva u požeškoj regiji), 4) ispitati efekte profesionalizacije folklorno-izvedbenih djelatnosti karakterističnih za regiju 5) ispitati promjene kontekstualnog okvira svakodnevice s obzirom na promjene ili specifičnosti vezane uz segment „radnog vremena“. Metodološka specifičnost, koja se odrazila i na karakter uvida ovog terenskog istraživanja, bila je premrežavanje fokusa interesa strože vezanog za teme transformacije rada, s jedne strane,  i promatranja događaja vezanih uz izvedbeni folklor kao neki oblik organiziranog provođenja slobodnog vremena (bilo je vrijeme poklada te i običaja, sajmova, kudovskih aktivnosti i skupova vezanih uz to), s druge strane. Time su se, ne samo stvorili otvoreniji uvjeti za razgovor o različitim temama vezanim za radne i egzistencijalne uvjete života, nego se običajno-folklorni segment ukazao prije kao vitalan nego epifenomenalan faktor restabilizacije cjelovitijeg okvira svakodnevice u kojoj nedostaje segment organiziranog rada. Kako se pokazalo iz više razgovora, seoske sredine i inače drukčije, pa i lakše amortiziraju probleme vezane uz gubitak posla ili potplaćenost, a razloge iseljavanja vide u širem rasponu uzroka, uključujući opće nezadovoljstvo političkim stanjem i javnim govorom u zemlji. Sugovornik iz Baranjskog Petrovog Sela priča:

Ja sam sad Joško bio u Kopenhagenu…nije stvar više, to ćete valjda doć do tog zaključka, …njihov komentar je, znaš dosta nam je više ustaša i partizana. Evo Valentina je radila u Domu zdravlja u Osijeku kao laborant, znaš lijepi baš pravi ženski posao. Muž je bio fizioterapeut na toplicama, znači ajmo reć dvije pristojne hrvatske plaće…gle, adio, otišli. To sad više nije razlog, znaš ono – peronospora. Ko i u Irsku, ono klasična priča, kaže mi Duško, baš su mi se javili, jako puno Valpovčana tamo i ovo okolo je otišlo baš u Irsku. I traže neke note, dečki bi kao svirali nešto. Pitam pa zar ih je tolko došlo. Da, kaže, ima za cijeli sastav. I sad bi oni kao svirali, Slavonci, znaš.  E sad im je samo mali problem, moraju skupit malo novaca jer za verdu (harmoniku, op.a.) kaže, moraju platit kartu avionsku kao da je čovjek, još im samo verda fali.

U razgovoru sa stanovnikom Slavonskog Broda, zaposlenikom HT-a, klasna diferencijacija, odnosno raspon plaća između direktora i običnih zaposlenika, pojavljuje kao motiv nezadovoljstva rada u velikim privatiziranim firmama,.

To (međuljudske probleme, op.a)  riješi ovaj korporativni kapitalizam ko kod mene u firmi. To sve zna u bobicu. Sve se zna, niko nikog ne zajebava, nit vidiš šefove nit direktore, ništa. I sve ti daju, osim novaca. To radničko vijeće mora izvjestit jednom godišnje kolki je prosjek plaće. U HT-u, bruto 12200, neto 8800. A ja nemam bruto 8800. Dobro, ali to je privatna firma, oni mogu kako hoće. Tipa direktori nemaju ispod 150 tisuća, plus milijunski bonusi. Pa samo imali u jednom momentu 159 direktora. Sad ima negde stotinjak. Sad dolazi Grk, ovaj odlazi. Sad Grk kao da će rezat neke direktore. I sad baš mi kolega pričao, sad je takmičenje u uvlačenju Grku. On će bit predsjednik uprave, kužiš ti, 150 000 plaću. Ja bi radio dva mjeseca i gotovo (smijeh)

A/V zapisi

galerija:

grafit-u-Slavonskom-Brodu.jpg
grafit-u-Vinkovcima.jpg
oglas-za-posao-na-markice-Baranjsko-Petrovo-Selo.jpg
starice-prodaju-svoju-staru-odjecu-Zupanja.jpg
Vinkovacki-autobusni-kolodvor-brze-dnevne-linije-za-inozemstvo.jpg
Vukovar-izmedju-zapustenosti-i-novih-inicijativa.jpg

Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… (Saznajte više:)

OK.