TRANSWORK
pogledaj cijelu ilustraciju
»Vjesnik«
5. veljače 1986.

Orlanda Obad na studijskom usavršavanju na School of Slavonic and East European Studies, University College London

U sklopu projekta „Transformacija rada u posttranzicijskoj Hrvatskoj – TRANSWORK“ Orlanda Obad je od 1. do 12. prosinca boravila na School of Slavonic and East European Studies pri University College London u Ujedinjenoj Kraljevini.

Tijekom usavršavanja prisustvovala je konferenciji „Fast Forward: How Do Women Work?“ održanoj u Starr Cinema galerije Tate Modern, na kojoj su prezentirana izlaganja o odnosu žena i rada, osobito kroz prizmu „ženske fotografije“, te konferenciji  „Paper Stuggles & Public Library and the Propety Form“ u organizaciji skupine istraživača Post Office sa Sveučilišta Coventry. Konferencija je bila posvećena borbama za pristup znanju u digitalnoj sferi.

Na planiranom seminaru pod nazivom „The Legacy of the Workers' States: Class Compromise v. Class Struggle in Croatia“, održanom 4. prosinca, tematizirala su se pitanja radničkih prava i položaja radnika na prijelazu iz socijalističkog u kapitalistički sistem devedesetih godina prošlog stoljeća. U sklopu seminara Orlanda Obad održala je uvodno izlaganje u kojem je predstavila širi kontekst devedesetih u Hrvatskoj. Važan je zaključak njezina izlaganja da su ekonomske perspektive, pa tako i analize koje se dotiču pitanja klasa i radničkih prava, ponovno privukle interes istraživača uslijed pitanja koja su izronila s velikom financijskom krizom iz 2008. godine. Na seminaru su izlagali i Sven Cvek (Filozofski fakultet) o nasljeđu radničkih borbi na primjeru vukovarske tvornice Borovo te Domagoj Račić (nezavisni istraživač, Mreža znanja) o transformaciji poduzeća od socijalističke korporacije do rentijerskog kapitalizma.

Tijekom boravka na UCL-u imala je i niz konzultacija s tamošnjim profesorima i gostujućim istraživačima, uključujući Erica Gordyja, Lucu Ubertija, Slavu Radoševića, Alenu Ledenevu i Zorana Milutinovića. Veći dio susreta bio je posvećen diskusijama vezanim uz antropologiju korupcije, što je glavni fokus Orlande Obad na projektu TRANSWORK.

galerija:

london.jpg

Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… (Saznajte više:)

OK.