TRANSWORK
pogledaj cijelu ilustraciju
»Vjesnik«
5. veljače 1986.

Cetinska krajina: Sinj i Trilj (7. – 10. prosinca 2017.)

Istraživači: Joško Ćaleta i Ines Prica

Iz terenskog istraživanja u Sinju i Trilju proizašle su tri teme. Prva je važnost lokalnih tvornica za život stanovnika Cetinske krajine te posljedice deindustrijalizacije koje su proizašle njihovim zatvaranjem poput brojne nezaposlenosti i različitih oblika egzistencijalnog snalaženja, uglavnom preraspodjelom resursa unutar obiteljskih ekonomija. Razgovor o ovoj temi obavljen je s kustosicom izložbe „Što je nama naša Dalmatinka dala“ Draganom Modrić, u sinjskoj galeriji Sikirica, te kroz razgovor s desetak radnika tvornice Cetinka u Trilju.

Masovno zapošljavanje, posebice u Dalmatinki, ostavilo je nesumnjivo neizbrisiv i uglavnom pozitivan trag u sjećanju žena na svoj radni život. Upravo je izgradnja tvornice u do tada nedovoljno razvijenoj Sinjskoj krajini pomogla prvenstveno ženama pri temeljitoj promjeni načina života, što je druga velika tema proizašla iz ovog istraživanja. Tipično patrijarhalno područje na specifičan se način pretvorilo u sredinu u kojoj su i žene svojim konkretnim radom pridonosile vlastitoj i obiteljskoj egzistenciji te bitno mijenjale samopercepciju, način odijevanja, ponašanja i općenito životna očekivanja. Taj se narativ o ženskoj emancipaciji potvrđuje i u razgovorima s desetak bivših, većinom nekvalificiranih radnica i radnika tvornice Cetinka. Gubitak posla nije im donio samo materijalne poteškoće nego im je oduzeo i taj moment aktivne društvenosti za kojim prvenstveno žale. U kontekstu ženske emancipacije vođen je i zanimljiv razgovor s kustosicama u Muzeju Cetinske krajine, a bio je fokusiran na ulogu zanimljivih, neobičnih žena ovoga kraja, koje svojim životnim navikama nisu pratile standardne, uvriježene načine života.  Poseban iznalazak ovih razgovora može se podvući pod temu „ženskog neposluha“, odnosno rane ženske emancipacije koja se očitovala u životu i ponašanju, doduše rijetkih pojedinki u ovom kraju.

Treća tema je profesionalizacija i egzistencijalna kompenzacija kroz djelatnosti vezanih uz nekadašnje amaterske oblike glazbovanja, a istraživali smo je kroz razgovore s brojnim kazivačima u Sinju te kroz susrete i razgovore s pjevačicama i voditeljem pjevačke skupine Djevojke s Cetine u Trilju. 

A/V zapisi

Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… (Saznajte više:)

OK.