TRANSWORK
pogledaj cijelu ilustraciju
»Vjesnik«
5. veljače 1986.

Zadar (29. lipnja – 3. srpnja 2017.)

Istraživači: Petar Bagarić i Orlanda Obad

Deindustrijalizacija i turizam dvije su glavne okosnice intervjua koji smo vodili u Zadru, gradu koji trenutno ima svega četiri proizvodna poduzeća. Iako je posljednjih godina došlo do blagog pada nezaposlenosti ono je rezultat zapošljavanja u tercijarnom sektoru - turizmu i šoping centrima.

Kako svjedoči veslač na čamcu, koji za pet kuna prevozi ljude koji žele od Obale kneza Trpimira doći do sjevernog dijela poluotoka: tri mjeseca, dok je sezona, ima posla, a poslije toga „ništa“ jer, otkako je industrija propala, malotko “zimi” ima potrebe uopće ići do staroga grada. Umjesto toga, svi „sjede doma“ i pokušavaju do sljedeće sezone preživjeti na novcu koji su zaradili u prethodnoj.

U intervjuima s bivšim industrijskim radnicima rad u industriji se veže uz sigurnost, uređeni život i urbanost, a o proces privatizacije govore negativno te ga uz jak domoljubni narativ, smatraju izdajom nacionalnih interesa. Prisutna je i određena distanca spram turizma, koji se, za razliku od industrije, ne doživljava kao djelatnost koja u svakodnevnom životu osigurava željenu dozu samosvojnosti, kontrole i kontinuiteta. Turizam je, kako kaže jedan sugovornik, „sluganjska“ djelatnost, industrija je ozbiljna rabota, namijenjena onima koji žele dubinski, a ne fasadni napredak društva. S druge, pak, strane, turizam je za naše druge tri sugovornice dokaz da se “može raditi ako se hoće” te da je dostojanstven život moguć i u kapitalizmu, samo uz puno truda, rada i odricanja. Ovaj diskurs se donekle nadovezuje na one koji potječu s desnije strane političkoga spektra, prema kojima bi socijalistička industrija, kako su nam govorili pojedini sugovornici, “ionako propala” jer nije bila konkurentna, a šteta koja jest počinjena posljedica je djelovanja “antihrvatskih elemenata” koji nisu bili vjerni ideji prvoga hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana.

A/V zapisi

Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… (Saznajte više:)

OK.