TRANSWORK
pogledaj cijelu ilustraciju
»Vjesnik«
5. veljače 1986.

Slavonski Brod (6.-8. veljače 2020.)

Istraživačica: Romana Pozniak

U sklopu doktorskoga istraživanja voluntarizma i humanitarizma u Hrvatskoj s fokusom na radu s izbjeglicama/migrantima/tražiteljima azila, a imajući pritom na umu da je u vrijeme trajanja balkanskoga koridora izbjeglički kamp funkcionirao u Slavonskom Brodu, i to u razdoblju od šest mjeseci, istraživačica je odlučila posjetiti taj grad. Poglavito se usmjerila na provedbu intervjua s volonterima i/ili zaposlenicima koji su bili angažirani u kampu 2015. i 2016. godine, zatim na osobe koje pružaju pomoć izbjeglicama u sklopu programa preseljenja, ali i na volontere koji su tek sporadično radili s izbjeglicama, a koji inače rade s drugim socijalno ugroženim skupinama (djeca s poteškoćama u razvoju, siromašni itd.). Istraživanje osobitu pažnju pridaje proučavanju afektivnoga rada i iskustava radnika, s jedne strane o perpetuiranju, a s druge strane o odupiranju praksama tzv. režimâ skrbi. Svoja razmišljanja o zamršenom odnosu emocionalnog i profesionalnog tumačenja volonterskog i humanitarnog rada, ali i o praksama koje smatra ključnima u profesionalno-pomagačkim strukama, s istraživačicom je podijelio sugovornik s iskustvom rada tijekom „izbjegličke krize“ koji je trenutno zaposlen na programu integracije obitelji pod međunarodnom zaštitom u Slavonskom Brodu:

„Definitivno mi je izbjeglička kriza bila trenutak kad sam ja rekao: ´Eh, gledaj – nema plakanja, nema žaljenja, nema razmišljanja o nekom XY Yusufu zato što idemo dalje. To je tvoj posao.´ Dakle oni prolaze, odlaze zajedno sa svojim životima. To možda zvuči… Mnoge riječi, sad da preslušam ovaj intervju, bi zvučale od mene odvratno i bešćutno, ja to razumijem. Ali su jednostavno činjenice. Ja neću propustit izgovorit činjenicu, izgovorit nešto što je, dakle, potvrđeno i što je u praksi prihvaćeno, zapravo, kao najbolji način rada.“

Pored pomagača profesionalno angažiranih u radu s izbjeglicama, autorica je imala priliku razgovarati s volonterkom, ujedno i Facebook influencericom, koja svoj utjecaj na društvenim mrežama koristi za organizaciju i skupljanje humanitarnih donacija, i s predstavnikom slavonskobrodskog volonterskog centra. Oboje su volontirali u izbjegličkom kampu, no osim toga, niz godina posvećeni su raznim dobrotvornim aktivnostima. Potonji je ujedno i član Hrvatske gorske službe spašavanja, a s istraživačicom je podijelio neka od težih iskustava poput onoga u vrijeme poplava u Rajevom Selu:

„Bila je jedna stresna situacija gdje smo jednu baku pokušali spasiti, koja je ostala zarobljena u kući. Međutim ona je, eto, očevidom i po svemu, ona je noć prije toga jadna umrla, ona je već bila mrtva, jer smo izložili, nas trojica smo izložili svoje živote da bi je pokušali spasit… Jednostavno nismo mogli jer je, kad uđeš unutra, ona je bila dole, mi smo ulazili kroz, gore kroz (…) kuće, ali dole je toliki protok vode bio da to, ne znam, preko 200-300 km na sat je voda šikljala. Mi smo pokušali ući, ali kako uđeš, zalijepiš se iznutra i ne daj bože da ostanemo zarobljeni, bez kisika i svega, znači ideš dole slobodnim dahom, to su neke situacije…“

Nekoliko mjeseci prije provedbe intervjua, sugovornica je odlučila napustiti agencijski posao u području EU fondova i posvetiti se slobodarskom načinu života koji joj omogućava influencersko-humanitarne aktivnosti  i volontiranje s marginalnim skupinama, a bez formalne i organizacijske strukture kakvu podrazumijevaju humanitarne i druge neprofitne udruge. Surađuje s brojnim organizacijama, ali ni u jednoj nije zaposlenjem ili članstvom obvezana provoditi standardizirane programe pomoći.

Imajući na umu navedeno, istraživački uvidi u Slavonskom Brodu doprinose razumijevanju (1) utjecaja kojeg je uspostava kampa za izbjeglice imala u Slavonskom Brodu i (2) različitih stajališta i pozicija u volontersko-humanitarnim konstelacijama. Pored toga, saznanja o sprezi voluntarizma i influencerskog rada otvaraju prostor promišljanju upliva postfordističkih transformacija rada u područje humanitarizma.

A/V zapisi

Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… (Saznajte više:)

OK.